Lavendel, en avslappnande doft

Lavendel som planta finns i många varianter inom mint-familjen, men den vanligaste är den med artbeteckning “Lavandula angustifolia”. Lavendel är full av eterisk olja som kan användas för sin ljuvliga doft och för sina hälsosamma effekter.

Lavendel används i många typer av produkter såsom mat, te, eterisk olja och rökelse.

Några av fördelarna med lavendel är:

  • Avstressande

  • Hjälp till mer avslappnad sömn

  • Motverka infektioner

  • Förbättrat humörMinska ångest och stress med lavendel

Lavendel kan användas på olika sätt för att uppnå minskad stress och ångest. Man kan använda det som rökelse, i sådant fall finns det några val, rökelsepinnar, rökelsekoner eller att förbränna lavendel-blommor gärna med rökelsekol. Lavendel finns också som olja att förbränna. Ett tredje alternativ är att göra te av lavendel.

Sömnproblem

För att förbättra sin sömn med hjälp av lavendel kan te rekommenderas. Koka helt enkelt några lavendel blomblad i varmt vatten. Detta sätt att använda lavendel för avslappning har utnyttjats i tusentals år!

Antiinflammatoriska egenskaper

Lavendel kan göra gott för båda kropp och själ. Det finns forskning som pekar på att lavendel har egenskaper som minskar inflammationer. För att ta tillvara denna egenskap kan du lägga lavendelblad i ditt badvatten.

Ett annat sätt att nyttja denna fördel hos lavendel är att lägga krossade lavendelblad på sår och skador på din kropp och låta lavendel motverka infektioner.

Avslappning

Lavendel har många egenskaper, men viktigast är kanske den avslappnande effekten. Mycket tyder på att avslappning i sig själv har en rad goda effekter, kanske är det lavendels avslappnande effekt som ger alla de andra fysiska och mentala fördelarna?


Lavendel, blommor
Lavendel, blommorKöpa lavendel

Lavendelblommor rökelse, lugnande och bättre sömn, 10 gram
Rökelsekoner lavendel, Darshan
Rökelsepinnar naturlig lavendel - Satya Sai Baba